Haber

Boğaziçi Üniversitesi’nden büyük başarı! Bağışlanan arazi şimdi öğrencilerin kullanımına açıldı.

Türkiye’nin sayılı eğitim kurumları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi, bir süredir akademik başarılarından çok toplumun değerlerini hedef alan eylemleriyle öne çıkıyor. Okul, en son Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin (BÜMED) 33 yıldır kullandığı ve önceki yönetimin bağışladığı arsa ile medyada yer almıştı. Üniversite yönetimi, öğrencilere ve öğretim üyelerine 8 bin 80 metrekarelik bir alan tahsis edileceğini duyurdu.

KİRA SÖZLEŞMESİ SONA ERDİ

8,80 metrekarelik son derece değerli arsayı üzerindeki komplekslerle birlikte 162 bin 500 lira sembolik bedelle kiralayan BÜMED’in kira sözleşmesi 7 Ocak’ta sona erdi. Üniversite yönetimi, son 23 yılda uygunsuz şekilde kullanılan yerin okula geri kazandırılacağını şu sözlerle bildirdi:

“KABUL EDİLEMEZ”

Sembolik Güney Meydanı’ndan (7 bin metrekare) tam olarak bin metrekare daha büyük olan okulu bağlam dışı kullanmak; Arazinin içkili eğlence ve düğünlere ev sahipliği yapmasını ‘kabul edilemez’ olarak yorumlayan yönetim, yazılı açıklamasına şu sözlerle devam etti:

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

1990 yılında 8 bin 80 metrekare arsa üzerine kurulan BÜMED, 2000 yılında yürürlüğe giren bir kanunla okul statüsünü kaybetti. 5072’nci maddede derneklerin kamu kurumlarında faaliyet göstermesi ve kamu araçlarını kullanması yasaklandı.

O dönem yasanın gerisinde kalan BÜMED, ‘Ladin A.Ş.’ 8 bin 80 metrekarelik araziyi paravan şirket kurarak kullanmaya devam etti. Ayrıca arazinin bir kısmı Ladin A.Ş.’ye aittir. Üzerinden başka şirketlere de kiraya verildiği belgelerle ortaya çıktı.

Kurumun yasal statüsünü kaybetmesinin ardından 2019 yılında Sayıştay tarafından uyarıldığı ancak haksız kullanımın devam ettiği öğrenildi. Sayıştay müfettişleri, o dönemde üniversiteden kiralanan alanın amacı ve kapsamı dışında kullanıldığını, BUMED’in hukuk çiğnenerek kamu arazisine bağışlandığını idareye bildirmişti.

Mezuniyet balolarına, düğünlere ve hatta kaçak içki partilerine ev sahipliği yapan mekanın kira kontratı 7 Ocak’ta sona erdi. Boşaltma kararı alan Boğaziçi Üniversitesi, araziyi öğrenci ve öğretim üyelerine açacak.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu