Haber

TOGG şantiyesindeki işçilerin eylemleri sonuç verdi: Maaşlarını ve yasal haklarını aldılar

Fatma Keber

‘Yerli otomobil’ markası TOGG’un Bursa’da inşa edilen fabrikasının şantiyesinde çalışan 20 işçinin iki aylık bedel, kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin bedelinin ödenmesi talebiyle başlattığı hareket sonuç verdi. Çalışanların ödenmeyen iki aylık ücretleri ile yasal hakları, kıdem, ihbar tazminatı ve izin günleri verildi.
Yüklenici firma Yapı Merkezi’nin taşeronu Anel Elektrik ile Sinay Enerji bünyesinde görev yapan çalışanlar dün harekete geçtiklerini açıkladı. TOGG fabrikasının inşaatında yaklaşık bir buçuk yıldır çalışan işçiler, şantiyedeki çalışmaları bitince serbest bırakıldı ancak 2 aylık bedelleri ve yasal hakları ödenmedi. Haklarını almak için harekete geçmeye başlayan çalışanların sesleri kamuoyunda da yankılandı. Personel, yüklenici firmanın ödemeleri bugün yaptığını açıkladı.

‘HAKKIMIZI ARADIK’

İşçi Hüseyin Güngör, “Bugün tüm yasal haklarımızı aldık. Paramızı ödediler. Çok mutluyuz ve bu saatten sonra herkes kendi işine bakar. Normalde aslında işin sonuydu. İyi başladık uzun sürdü ama iki aylık ücretimizi ve yasal hakkımızı alamadık.Biz 15 aydır burada çalışıyorduk paramız yatıyordu bu son 2 ayda ne olduysa alamadık. Paramızı aldık, hakkımızı aradık.”

‘OLARAK DEĞİL DİRENEREK KAZANIYORUZ’

İnşaat ve İnşaat Personeli Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Hasan Kırİlk, “İnşaat işçileri haklarını örgütlenerek aldılar, biz de dilenerek değil direnerek kazandık” dedi.

Birçok şantiyede sorunların devam ettiğini kaydeden Kırİlk, “Örgütlü, omuz omuza inşaat işçileri sendikalarıyla birlikte haklarını alıyor. Hiçbir inşaat işçisi, maaşları iyi yatırıldığında işini bırakmaz. Bavulunu topla ve başka bir şantiyeye git, oradaki şartları sağlamak kolay değil. İnşaat işçisi gider kıdem, tazminat ve izin hakkını kazansın diye inşaatta bir firmayla bir yıl çalışmak ister. Ama böyle şeyler olunca dışarı çıkmak zorunda kalıyorlar” dedi.
İşçilerin fiyat alamamasının başka iş arayışlarını başlattığını söyleyen Kırİlk, “Örneğin bu arkadaşlarımız harekete geçmeden maaşları ödenseydi yine işten atılacaktı. Çünkü arkadaşlar önlerini göremediler. İki aydır fiyat alamadılar, maaşlarını alamayınca ne yapacaklarını bilemiyorlar. Çünkü kredi kartlarını geciktirdiler. Sonuçta bu insanlar 2 ay sonra tekrar erteleseler ne olacak, bankalar karşısındaki sicilleri kırılacak. Rekorunu neden kırarsın? O yüzden nezih bir yer arıyor, ben daha az alırım ama en azından paramı gününde alırım diyor” diyen personelin ekonomik durumunu aktardı.

haber-karapinar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu