Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı iklim değişikliği ve hastalıklara karşı önlem alıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, su tüketimi az olan bitki ve hayvan türlerini yaygınlaştırarak iklim değişikliğinin neden olduğu su kısıtlamasıyla mücadele edeceklerini belirterek, çiçek hastalığına karşı aşılama uygulamalarını artırdıklarını açıkladı. sığır ve koyunlarda karşılaşılan şap ve ağız hastalıkları.

Tarım ve Orman Bakanlığının çalışmaları kapsamında Trabzon’da ‘Tarımsal Üretim Planlaması’ konulu toplantı düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik ve Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz’ın katıldığı toplantıda, tarımsal üretim politikaları ve bakanlığın iklim değişikliğine karşı aldığı tedbirler anlatıldı.

‘ORTA VE GÜNEYDOĞU ANADOLU’DA SU SINIR SORUNU OLACAK’

Salih Çelik, iklim değişikliğinin Türkiye’nin bazı bölgelerinde su sıkıntısına yol açtığını belirterek, “Su kıtlığı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok önemli bir sorun ve IPCC ve çölleşme haritalarına göre su sorunuyla karşı karşıya kalacağız” dedi. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde su sıkıntısı var.”Bu bölgelerle ilgili olarak fazla su tüketmeyen bitkisel üretimin ve fazla su tüketmeyen türlerin yaygınlaştırılmasına yönelik projelerimiz var. Bu projeleri 2024 yılında hayata geçireceğiz ve Tarım ve Orman Bakanlığı olarak iklim değişikliğine karşı hazırlıklı olacağız” dedi.

‘ÖNLEMLERİMİZİ ALARAK GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIYORUZ’

Artvin başta olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinde hayvanlarda giderek artan çiçek hastalığı ve şap hastalığına karşı aşı sayısını artırdıklarını kaydeden Çelik, “Gıda ve Denetim Genel Müdürlüğümüz çiçek hastalığı konusunda sürekli çalışıyor ve çalışmalarını sürdürüyor. Hayvanlarda görülen şap hastalığı. Bu bağlamda her yıl 2 siklus.” “Sayın Bakanımızın açıklaması doğrultusunda Şap aşısını 2024 yılında 3 periyoda çıkarmayı planlıyoruz. Çiçek aşısı da veteriner hekimlerimizin sürekli olarak sahada uyguladığı bir aşıdır. Karşılaştığımız olaylar münferit olaylardır. En kısa zamanda Tebligat geldikçe hemen önlem alıyoruz ve gerekli işlemleri gerçekleştiriyoruz” dedi.

‘Özellik ihracatı yüzde 850 arttı’

Mehmet Nuri Yılmaz da Türkiye’nin su ürünleri üretim ve ihracatında hızlı bir büyüme yakaladığını belirterek, “Su ürünleri yetiştiriciliği Türkiye’de canlı bir branş. 2000 yılından bu yana baktığımızda ise yüzde 750 büyüme gösteren bir branş. aynı zamanda ihracatta da yüzde 850 büyüdü. türkiye 50 milyon insan olarak 110 ülkeye su ürünlerimizi ihraç ediyoruz. her zaman büyüyor ve gelişiyoruz. gıda kaynakları dün olduğu gibi bugün de çok değerli ve gelecekte de çok önemli. Yarın değerli olun. Bu nedenle su kaynakları geleceğin dalıdır. Dünya toplumlarının en büyük korkusu gıdaya ulaşamamaktır; gelecekte gıda ve su kaynakları çok değerlidir. “Güce erişimde zorluklar yaşanabilir. Bu anlamda tüm ülkeler gelecekteki yapısal politikalarını buna göre şekillendirmeye çalışıyor” dedi.

‘KARADENİZ SOMONU MARKA DEĞERİDİR’

Karadeniz somonu üretimi ve ihracatı hakkında bilgi veren Yılmaz, “Karadeniz somonu yeni bir yapılanmayla ortaya çıktı. Doğu ve Batı Karadeniz arasında 200 bin ton civarında Karadeniz somonu üretim potansiyelimiz var. Ancak, Şu anda bunun 75-85 bin ton civarında üretimini gerçekleştiriyoruz. Bu ürünü yerli olarak üretiyoruz.” “Yurt dışına gönderim yapıyoruz. Karadeniz somonu bir marka değeridir” dedi.

torbali-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu