Haber

SGK, deprem bölgesindeki hak ve alacak hacizlerini kaldırdı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 6 Şubat’ta depremden etkilenen Kahramanmaraş merkezli illerde işveren ve emeklilerin hak ve alacakları üzerindeki haciz işlemlerini kaldırdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, deprem sonrası afet bölgeleri için yürüttüğü çalışmalar kapsamında birçok tedbiri uygulamaya devam ediyor.

SGK, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerdeki hak ve alacaklar üzerindeki hacizlerin kaldırılmasına karar verdi.

Bu kapsamda bölgede toplam 251.830 adet e-mevduat rehinli sistemden kaldırılmıştır. Ancak emekli maaşı hacizlerinin 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelenmesine karar verildi.

Ayrıca, erteleme kapsamındaki borçlar nedeniyle 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Edilmesi Hakkında Kanun kararlarına göre yapılan icra takipleri durdurulacak ve erteleme süresince yeni icra takibi açılmayacaktır.

Erteleme kapsamındaki borçlar için, daha önce haciz konulan taşınır veya taşınmaz mallar üzerindeki hacizlerin tutulmaması ve hacizlerin haczedilmemesi kaydıyla, haciz konusu malın satış işlemleri erteleme süresi içinde gerçekleştirilemez. el konulan araçlar kaldırılacaktır.

Erteleme kapsamındaki borçlar, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin altıncı fıkrası kapsamında gecikme faizi uygulanmaksızın ve ilgili mevzuatta belirtilen diğer şartların sağlanması kaydıyla en fazla 24 aya kadar ertelenecek ve taksitlendirilecektir. karşılanır.

Şartları sağlayanlar teşviklerden yararlanacak

Kurum, depremden etkilenen illerdeki işverenlerin bu yılın Ocak, Şubat ve Mart aylarına ait muhtasar ve prim hizmeti beyannamelerini 26 Mayıs 2023 tarihine kadar vermelerini, yasal ödeme süresi geçen borçlarını 6 Şubat 2023 tarihine, ertelenmiş prim borçlarını ise 26 Mayıs 2023 tarihine kadar ödemelerini şart koşuyor. 31 Ağustos 2023. Ödemelerini yapmak şartıyla teşviklerden yararlanacaklarını da açıkladı.

Bölgede bulunan 4/b (BAĞ-KUR)’lu sigortalılar, borçlarını 6 Şubat’a kadar, ertelenmiş prim borçlarını ise 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemeleri halinde teşviklerden yararlanmaya devam edecek.

GSS prim borçları 31 Ağustos’a ertelendi

Primlerini kendisi ödeyen 1 milyon 786 bin 658 Genel Sağlık Sigortalısının (GSS) ödenmeyen prim borçları ile Temmuz 2023’e kadar dolması gereken prim borçlarının son ödeme tarihi 31 Ağustos 2023 olarak güncellendi. Erteleme yok 6 Şubat’tan önce vadesi dolan GSS prim borçları için 31 Ağustos’a kadar ceza ve gecikme zammı uygulanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu