Ekonomi

Körfez ülkeleri petrol sorunlarına rağmen 2024’te büyüme öngörüyor

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin 2024 yılında ekonomik büyümede bir önceki yıl görülen genişlemenin üzerinde bir artış yaşayacağı varsayılıyor. Bu, petrol talebini etkileyebilecek zayıf küresel büyüme beklentilerine rağmen gerçekleşti. Ekonomistlerin yakın zamanda yaptığı bir ankete göre bölgedeki enflasyon oranlarının istikrarlı kalması bekleniyor.

Altı Körfez İşbirliği Konseyi üyesi (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Katar, Umman ve Bahreyn) geçen yıl petrol üretimindeki çeşitli düşüşler nedeniyle bir yavaşlama yaşadı. Özellikle bölgenin en önemli ekonomisi ve önde gelen petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın en büyük üretim kesintileri nedeniyle durgunluk yaşaması muhtemel.

Yüksek faiz oranları ve İsrail ile Hamas arasında devam eden ve Kızıldeniz’de nakliyeyi aksatan çatışma gibi zorluklar, bölgenin ekonomik toparlanması için risk oluşturabilir. Üstelik petrol üretimindeki kesintilerin tersine dönmesi şu aşamada pek mümkün görünmüyor.

Bu zorluklara rağmen Ocak ayında 20 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen anket, Suudi Arabistan ekonomisinin 2024’te yüzde 3,0 büyüyeceğini ve geçen yılki yüzde 0,5’lik daralmanın ardından toparlanacağını öngördü. Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ekonomileri için toplam büyüme oranının bu yıl ortalama %3,5 olması bekleniyor; bu, 2023’teki %0,8’lik büyümeye kıyasla önemli bir artış.

Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, petrol gelirlerine bağımlılıklarını azaltmak amacıyla altyapı projeleri ve turizm gibi diğer ticari yatırımları teşvik ediyor. Örneğin BAE ekonomisinin geçen yıl yüzde 3,0 olan büyüme oranının bu yıl yüzde 3,8’e çıkması bekleniyor. Katar ekonomisinin büyüme oranının 2023’teki yüzde 1,9’dan 2024’te yüzde 2,4’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Zayıf küresel büyümenin talebi sınırlayacağı iddiasıyla petrol fiyatlarının 2024 yılında varil başına 80 dolar civarında seyretmesi bekleniyor. Ancak jeopolitik gerilimler fiyatlara bir miktar destek sağlayabilir. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC+) üretim kesintilerini görüşmek üzere Şubat ayında toplanacak.

S&P Global’den Ralf Wiegert, “Üretim kesintilerinin 2024’te de devam etmesini, petrol sektörünün görünümünü ve toplam reel GSYH’yi azaltmasını bekliyoruz” dedi. Petrol dışı ekonominin olumlu performansını sürdürmesinin beklendiğini, petrol ekonomisinin başarısının OPEC’in arz kesintilerine bağlı olacağını belirtti.

Körfez bölgesindeki enflasyonun birçok büyük ekonomiye göre ılımlı kalması beklenirken, en yüksek oranın yüzde 2,6 ile Kuveyt, en düşük oranın ise yüzde 1,5 ile Bahreyn olacağı öngörülüyor. Bu yıl mali dengeler üzerinde baskı oluşturabilecek düşük petrol gelirlerine rağmen, Körfez İşbirliği Konseyi ekonomileri fosil yakıtlardan uzaklaşmaya devam etmek istiyor.

BAE, Katar ve Umman’da bütçe fazlalarının geçen yıla göre azalması beklenirken, medyan tahminler Kuveyt’in mali açığının 2024’te genişleyeceğini gösteriyor. Buna karşılık Suudi Arabistan ve Bahreyn’de kamu açıklarının bu yıl bir miktar daralması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu