Haber

Antalya Kadın Müzesi’nden Prof. Dr. Jale İnan 2023 Yılın Kadını Ödülü Özlenen Özkan’a

ANTALYA Tanıtma Vakfı (ATAV) bünyesinde Antalya Kadın Müzesi tarafından düzenlenen ‘Jale İnan 2023 Yılın Kadını Ödülü’ Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özkan’a takdim edildi. Özkan, ‘Bu ödülü bana inandığım yolda cesurca yürümeyi öğreten değerli annem Nalan Doğan’a ithaf ediyorum. Cumhuriyet öğretmeni olarak üç profesör hekim yetiştiren annem bunlardan biridir. gördüğüm en güçlü, en ileri görüşlü kadınlardan biri. “Burada olmana sevindim anne” dedi.

Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olan Antalya Kadın Müzesi, Antalya Tanıtma Vakfı bünyesinde Prof. Dr. Jale İnan adına düzenlenen Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödül Törenine Vali Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Tanıtma Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer, Jale İnan’ın oğlu Hüseyin İnan, kadın akademisyenler, kadın STK temsilcileri ve kadın girişimciler katıldı.

İLKLERİ GETİREN KADINLAR

ATAV Lideri Yeliz Gül Ege açılış konuşmasında Antalya Kadın Müzesi’nin proje ve etkinliklerinden bahsetti. Jale İnan’ın Antalya için büyük bir değer olduğunu belirten Ege, ‘1 Şubat Jale hocamızın doğum günüdür. Oğlu Hüseyin İnan’ın her doğum günü buradaydı. Bugün hala burada. Antalya olarak Jale hocamızı büyük bir vefa göstergesi olarak anıyoruz. Yılın kadınını ödüllendirdiğimizde, yaşayan, rol model olmuş ya da ilklere imza atmış kadınlara ödül veriyoruz. Jale İnan 2023 Yılın Kadını Ödülü Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.’ye takdim edildi. “Özlenen Özkan’a takdim edeceğiz” dedi.

‘ÖDÜLÜMÜ ANNEME ADAM EDİYORUM’

Prof. Jale İnan 2023 Yılın Kadını Ödülü sahibi. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Kadın Müzesi tarafından bu prestijli ödüle layık görülmenin kendisi için büyük bir onur ve gurur olduğunu söyledi. Bugüne kadar pek çok ödül almanın mutluluğunu yaşadığını belirten Prof. Dr. Özlenen Özkan, şehrinde alanında önde gelen kadınlara verilen bu ödülün kendisi için farklı bir anlam taşıdığını belirtti. Cumhuriyetin ilk kadın arkeologu Prof. Dr. Prof., Jale İnan gibi alanında öncü bir bilim insanının adını taşıyan anlamlı ödülden dolayı çok minnettar olduğunu söyledi. Dr. Özlenen Özkan, ‘Kadınların dünyayı değiştirme gücüne sahip olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Bunun en güzel örneklerinden biri hiç şüphesiz Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kıymetli annesi Zübeyde Hanım’dır. Bu ödülü bana inandığım yolda cesurca yürümeyi öğreten değerli annem Nalan Doğan’a ithaf ediyorum. Cumhuriyet öğretmeni olarak üç profesör hekim yetiştiren annem, dünyanın en güçlü, en ileri görüşlülerinden biridir. şimdiye kadar gördüğüm kadınlar. Çok şükür varsın annem. Yerel yönetimlerde, parlamentoda, üniversitelerde, özel sektörde, sivil toplum kuruluşlarında her alanda daha fazla kadın lider ve yönetici görmeliyiz. Çünkü güçlü toplumlar ancak güçlü kadınlarla mümkündür ve bu dönüşümü sağlayacak olanlar da onlardır. Bugün aldığım bu anlamlı ödülle kadın olarak misyonum daha da güçlendi. İki kız çocuğu annesi, kadın cerrah ve rektör olarak ülkemizin tüm genç kadınlarına örnek olma sorumluluğum var. “Geleceğin aydınlık Türkiye’si için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

‘SİDE IN SİDE’İ YAPAN JALE İNAN’DIR’

Antalya Valisi Hulusi Şahin, Türkiye’nin değerli bilim adamlarından Prof. Dr. Jale İnan’ın Antalya’ya katkılarından bahsetti. Vali Şahin, ‘Cumhuriyet’in ilk yıllarında gençler zor şartlar altında eğitim için yurtdışına gönderiliyordu. Jale İnan da bu gençlerden biriydi. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Seni bir kıvılcım olarak gönderiyorum, bir alev olarak döneceksin’ diyor. Alev olarak geri dönenlerden biri de Jale İnan’dır. Side Side’yi yapan Jale İnan’dır. Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu. Antalya Tanıtma Vakfı Jale İnan’ın adını her yıl muhteşem bir şekilde yaşatıyor. Adını yaşatmanın her şeyden önemli olduğunu söyledi.

Vali Hulusi Şahin, Jale İnan 2023 Yılın Kadını Ödülünü Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’a takdim etti. Plaket sunumunun ardından ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Prof. Dr. Özlenen Özkan ile röportaj yaptı.

Konuşmanın ardından Akra Otel yetkililerine Antalya Kadın Müzesi’ne yaptıkları katkılardan dolayı çiçek takdim edildi. Tören, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu