Haber

Akademisyen Serpil Erfındık’ın öldürülmesinde ihmali olduğu iddia edilen 8 kamu görevlisi yargılanıyor

Akademisyen Serpil Erfındık’ın boşandığı eşi tarafından öldürülmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından soruşturma izni verilen sekiz kamu çalışanı, İzmir’de görevi ihmalden yargılanıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin 29 Eylül 2021 tarihli kararının ardından devre arasında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü ZY’nin de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkındaki dava İzmir 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. .

Davanın ikinci duruşmasına jandarma uzmanı İ.Ö, emekli polis memuru RKS, müştekinin avukatları ve Erfındık’ın annesi Tülay Aksakal ikinci duruşmaya katıldı. Duruşmaya diğer sanıklar katılmadı.

Sanıklardan İ.Ö. suçlamaları reddetti.

Serpil Erfındık ile asayiş timinde görevliyken hep bir araya geldiğini ve şikayetlerini konuştuğunu anlatan İ.Ö, şunları söyledi:

“Görevdeyken ihbarları yapan ve mağdurla diyalog kuran kişi bendim. Trafik timinde görevlendirildiğim dönemde kendisi ile görüşerek artık görevden alındığımı ve görevden alındığımı söyledim. Öbür birime nakledildi Öldüğü gün trafik ekibinde görev başındayken anonsu duyunca arabayla oraya giderek görevli savcıyı arayarak girmek için izin istedi çünkü biliyordum. “Çilingirin ‘Çilingiri bekleyin’ demesine rağmen içeriden inleme sesi geldiği için kapıyı kırarak müdahale eden bendim. Olay olduğunda 15-20 gün trafik ekibindeydim. Asayişten ayrıldığımda benimle kimin ilgileneceği belli olmadığı için görevimi kimseye devredemezdim.”

Sanık RKS de görevini ihmal etmediğini öne sürerek beraatini talep etti.

Hakim, sanık GB’nin tutuklanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Avukattan açıklama

Erfındık’ın ailesinin avukatı İpek Bozkurt, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, sanıkların yargılanmasına Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından başladığını söyledi.

Davanın kadın cinayetlerinin önlenmesine ilişkin pratik hususları gösterdiğini kaydeden Bozkurt, “Bu nedenle bizim için çok önemli. Anayasa Mahkemesi kararında kamunun da görevini ihmal edebileceğini söylüyor.” terimleri kullandı.

Etkinlik

Dokuz Eylül Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Serpil Erfındık, 15 Aralık 2013’te eski eşi Vedat Atik tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Eski eşini bıçaklayarak öldürme hatasını işlemeden müebbet hapis cezasına çarptırılan Atik’in ardından yapılan duruşmalarda uygun durumu ve vicdan azabı da dikkate alınarak bu cezanın 25 yıla indirilmesine karar verildi. Mahkeme heyeti sanığa 3 yıl 5 ay 7 gün hapis cezası verirken, 3 yıl 5 ay 7 gün hapis cezasına çarptırdı.

Aile de kamu görevlileri hakkında “görevi ihmal ettikleri” teziyle şikayetçi oldu ve yetkililerin soruşturmasına izin verilmemesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

29 Eylül 2021’de Anayasa Mahkemesi, “Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının koruma ve etkin soruşturma yükümlülüğü bakımından ihlal edildiğine” hükmetti. Kararın ardından dönemin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü ZY’nin de aralarında bulunduğu 8 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu