Haber

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland: Türkiye’nin F-16 Filosunun Geliştirilmesi Amerikan Güvenliği Açısından Önemlidir

Türkiye’nin İsveç’e NATO onayı vermesinin ardından ‘ikili ilişkileri canlandırmak’ amacıyla Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, CNN TÜRK’ten Büşra Arslantaş’ın sorularını yanıtladı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland, F-35 ve S-400’e ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

ABD’DEN TÜRKİYE’YE F-16 MESAJI

F-16’ların satışı ve modernizasyonuyla ilgili soruyu yanıtlayan Victoria Nuland, Türkiye’nin F-16 filosunun geliştirilmesinin Amerika’nın güvenliği açısından çok önemli olduğunun altını çizdi. Nuland, “Halihazırda geniş bir F-16 filonuz var. Ancak bunu geliştirmek bizim için önemli olacak” dedi.

Nuland sözlerini şöyle sürdürdü:

“Siz kendi parlamentonuzda çalışırken biz de kongremizde Türkiye’nin F-16 filosunu geliştirmesinin Amerika’nın güvenliği açısından çok değerli olduğunu, tam anlamıyla aktif olmanın ve bu düzeyde katılımcı olmanın taraflar arasında yük paylaşımı açısından önemli olduğunu anlatmaya çalışıyorduk. Müttefikler. Zaten geniş bir F-16 filonuz var. Ancak bunu geliştirmek bizim için önemli olacak. 15 günlük ödemesiz süre Cuma gecesi başladı. Aslında başkanınız bunu imzalarken oldukça heyecanlıydı. Kurye Uçağa bindik, Dışişleri Bakanlığı’na teslim ettik, Kongre’ye tebliğimizi ilettik, bu tebliğ süresi Cuma gününden itibaren 15 gün sonra sona erecek ve “O zaman uygulamaya koyacağız.”

“TÜRKİYE’NİN JETLERE ERİŞİMİ ÖNCELİĞİMİZ”

F-35 satışının kongreden geçmesi durumunda yeni uçakların Türkiye’ye geliş sürecine ilişkin soruyu yanıtlayan Nuland, yeni jetlerin ne zaman hazır olacağını bilmediklerini söyledi. Nuland, “Öncelikle bu anlaşmanın çeşitli kısımları var. Bunlar mevcut jetlerin modernizasyonu ve yeni jetlerin satışı. Her ikisi de önemli. Anladığım kadarıyla modernizasyon hemen başlıyor. Açıkçası ben pek düşünmüyorum. Yeni jetlerin ne zaman hazır olacağını ezbere biliyorum ama Türkiye’nin bu jetleri alması ABD için bir işarettir.” “Bu tabii ki bir öncelik.” söz konusu.

“S-400 SORUNUNU ÇÖZEBİLİRSENİZ TÜRKİYE’Yİ VE F-35 AİLESİNİ GERİ ALABİLİRİZ”

CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasına ilişkin konuşan Nuland, “CAATSA yaptırımları hükümetinizin Rusya Federasyonu’ndan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararıyla ilgiliydi. CAATSA yaptırımlarını tetikleyen de buydu.” dedi. Patriot satışı için müzakere sürecinde olduklarını belirten Nuland, “Açıkçası eğer bu S-400 meselesini çözebilirsek ki biz de bunu yapmak istiyoruz. ABD, Türkiye’yi tekrar F-35 ailesine kabul etmekten memnuniyet duyacaktır.” Ama önce diğer meseleyi çözmemiz lazım, bunu çözerken Türkiye ile bu meseleyi de çözmek istiyoruz.” “Türkiye’nin güçlü bir hava savunmasına sahip olmasını sağlamalıyız.” söz konusu.

Nuland, “Bugünlerde herkesin hava savunmasına ihtiyacı var. Bunu dünyanın her yerinde görüyoruz. Ancak yine de bu sorunu aşabilirsek CAATSA sorunu ortadan kalkacak ve F-35 görüşmeleri başlayacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu