Haber

ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO Katılım Protokolünü imzalamasından memnun

YENİ ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO Katılım Protokolü’nü imzalayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) göndermesini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında güncel konuları değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün NATO Katılım Protokolü’nü imzalayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göndermesine ilişkin Miller, “Bu adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Bu tasarının bir an önce TBMM’de görüşülmesini ve yasalaşmasını bekliyoruz.” söz konusu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne iletildi.” İfadesi kullanıldı.

“Bölgedeki istikrarsızlık konusunda büyük endişelerimiz var”

Dışişleri sözcüsü Miller, İsrail’in Gazze’ye yönelik devam eden saldırıları başta olmak üzere bölgedeki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

İran’ın bölgedeki “vekillerinin” saldırılarının artmasından endişe duyduklarını belirten Miller, “İster ABD çıkarlarına, isterse bölgedeki diğer çıkarlara yönelik olsun, biz kaygılıyız ve bu saldırılardan İran’ı sorumlu tutuyoruz.” söz konusu.

Miller, ABD’nin söz konusu saldırılara karşılık vermeye hazır olduğunu kaydederek, İsrail ile Filistin arasında devam eden çatışmalara ilişkin “Batı Şeria dahil bölgedeki istikrarsızlıktan büyük endişelerimiz var” dedi. Bu kelimeyi kullandı.

Toplantıda Hamas üyelerinin Gazze’deki sivil yapılarda saklandığını iddia eden Miller, İsrail’in bu yapıları “meşru hedef” olarak görmesine destek verdiklerini, bu nedenle Gazze’de sivillerin zarardan korunabileceği alanlar yaratılması için çalıştıklarını söyledi. İsrail’in savaş maddelerine uymasının önemli olduğuna inandılar. söylenmiş.

Bir gazetecinin, Hamas’ın sivillerin işgal ettiği binalardan roket fırlattığı yönünde ABD’nin istihbarat bilgisi olup olmadığı sorusuna Miller şöyle yanıt verdi: “Son birkaç günde atılan roketlerle ilgili özel bir istihbarat değerlendirmesi yapmıyorum. Ancak uzun süredir bu konu üzerinde duruluyor. Hamas’ın sivil altyapıya entegre olduğu biliniyor.” Devam eden bilgiler var.” şeklinde yanıt verdi:

İsrail’in Gazze’ye yardım ulaştırmak için saldırılarını durdurması mı yoksa ateşkes ilan etmesi mi gerektiği sorulduğunda Miller, ateşkesin “Hamas’ın lehine olacağını” söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu